Home | Psychische gevolgen van een inbraak

Psychische gevolgen van een inbraak

Uw eigen huis of appartement moet een plek zijn waar u zich veilig voelt. Door een inbraak verdwijnt het gevoel van veiligheid en privacy. 

De acute psychische gevolgen van een inbraak zijn heftig. De structurele psychische gevolgen blijven doorgaans bestaan, nadat de materiële schade al vergoed is. “Dit is een veel voorkomende reactie”, zegt psychiater Dr. Olaf Schulte-Herbrüggen. De staat van shock, nervositeit en het gevoel niet goed te kunnen denken kan een paar uur duren. Soms zelfs een paar dagen, aldus het hoofd van het Trauma Centrum. Doordat er aan privé-eigendommen gezeten is, voelen mensen zich onveilig in hun eigen omgeving. De angst om inbrekers tegen te komen blijft lang aanwezig. 

In 2018 waren er in 20% van de gevallen één of meer inwoners aanwezig tijdens de inbraak. Door zo’n confrontatie wordt het gevoel van veiligheid teniet gedaan. 

Slaapstoornissen, angst en posttraumatische aandoening

De angst na een inbraak leidt vaak tot slaapstoornissen en innerlijke rusteloosheid. In sommige gevallen ontwikkelt deze angst zich tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Slachtoffers beleven de inbraak steeds weer opnieuw. In sommige gevallen klagen slachtoffers van een inbraak over een depressie veroorzaakt door de traumatische ervaring.
Angst en mentale stress kunnen zo ver gaan, dat de bewoners gedwongen worden om te verhuizen. Uit enquêtes over inbraken blijkt dat 93% van de ondervraagden voor de inbraak graag in hun eigen huis of appartement verbleef. Na een inbraak was dit slechts 33%.

Stress met de verzekering

Voor de verzekering moet in detail worden vermeld wat er is gestolen en welke geldelijke waarde de gestolen objecten hebben. Het duurt weken voordat de details van de inbraak voor de verzekering duidelijk zijn en er wordt vaak slechts een fractie (nieuw)waarde uitbetaald. Er zijn altijd persoonlijke items die een veel hogere emotionele dan financiële waarde hebben. 

 

 

Laat u nu adviseren door ons!

Inbraakbescherming betekent niet alleen de bescherming van uw bezittingen, maar ook bescherming voor uzelf en uw gezin!