Beleving van veiligheid onder verschillende bevolkingsgroepen

Subjectieve veiligheid 

Veiligheidsbeleving is de manier waarop mensen veiligheid ervaren, ook wel subjectieve veiligheid. Factoren die invloed kunnen hebben op de veiligheidsbeleving liggen vaak op drie niveaus persoonlijk, situationeel en algemeen maatschappelijk. Er zijn een aantal dingen die opvallen. De afgelopen jaren geven steeds minder mensen aan dat ze zich wel eens onveilig voelen. Onveiligheid en de beleving daarvan zijn daarentegen wel steeds ongelijker verdeeld over de bevolkingsgroepen. Jongeren en hoger opgeleiden zeggen zich het vaakst onveilig te voelen. Vrouwen voelen zich ook vaker onveilig dan mannen. Dit onveilige gevoel wordt beïnvloed door de omgeving, negatieve gebeurtenissen of door sociaal demografische kenmerken. Het gevoel van onveiligheid neemt af naarmate je ouder wordt.

Ongeveer 35% van de 45 – 55 jarigen voelt zich wel eens onveilig. Ongeveer 23% van de 75+ zegt zich wel eens onveilig te voelen. Een reden waarom ouderen zich minder vaak onveilig voelen kan zijn omdat zij niet vaak in het donker buiten lopen.  Jongeren komen vaker in contact met criminaliteit. De 45 plusser probeert ook zoveel mogelijk preventieve maatregelen te nemen om hun huis te beschermen. Denk hierbij aan extra sloten, rolluiken, buitenverlichting of een alarmsysteem.  Daarnaast doen zij ook meer binnenshuis, zoals het timen van de lampen. De 75 plusser heeft minder preventieve maatregelen rondom de woning dan gemiddeld.

Psychische gevolgen 

De angst na een inbraak leidt vaak tot slaapstoornissen en innerlijke rusteloosheid. In sommige gevallen ontwikkelt deze angst zich tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Slachtoffers beleven de inbraak steeds weer opnieuw. In sommige gevallen klagen slachtoffers van een inbraak over een depressie veroorzaakt door de traumatische ervaring.
Angst en mentale stress kunnen zo ver gaan, dat de bewoners gedwongen worden om te verhuizen. Uit enquêtes over inbraken blijkt dat 93% van de ondervraagden voor de inbraak graag in hun eigen huis of appartement verbleef. Na een inbraak was dit slechts 33%.

Veiligheid in huis

Direct een veilig gevoel?
De Safe4u 365pro is binnen 30 minuten volledig geïnstalleerd. Zonder structurele aanpassingen, sensoren of detectoren in uw huis. 
Benieuwd hoe? Maak een afspraak voor de demonstratie bij u thuis! 

Bron:
Ouderenmonitor 2018
Centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid (CCV)